Vulkanológiai kutatások...

Szakdolgozók

Ezen az oldalon a tanszéken vulkanológiai témájú tudományos diákköri kutatómunkát végző hallgatók szerepelnek, ill. akik vulkanológiai témában szakdolgozatot vagy diplomamunkát írnak.


Hencz Mátyás

Hencz Mátyás

Szak: Földrajz BSc

Elérhetőség: e-mail: hencz.matyi92@gmail.com

Kutatási téma: Maar- és tufagyűrű vulkanizmus jelei a Badacsonyban, és annak lehetséges kapcsolata Fonyóddal
Témavezető: Dr. Karátson Dávid, Dr. Németh Károly (Massey University, New Zealand)

Rövid leírás: Szakdolgozatomban elsősorban terepi módszerekkel szeretném leírni a Badacsony vulkáni működését, valamint kideríteni, hogy lehet-e bármilyen kapcsolat a Badacsony és a szintén vulkáni eredetű, kevésbé ismert Fonyód között. A munkámban nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a maar és tufagyűrű vulkanizmus terepen megfigyelhető jeleire.


Vereb Viktor

Vereb Viktor

Szak: Geográfus MSc (geoinformatika szakirány)

Elérhetőség: e-mail: hvv622@gmail.com

Kutatási téma: A Szantorini vulkán minószi kitörésének fotostatisztikai és térinformatikai elemzése
Témavezető: Dr. Karátson Dávid, Dr. Telbisz Tamás

Rövid leírás: Dolgozatomban egy magyar-német-görög kutatási együttműködés keretében az Égei-tenger szívében található Szantorini-szigetegyüttesének morfológiai képét, felépítését vizsgálom két irányból megközelítve. Munkám első felében a 3600 évvel ezelőtti minószi kitörés C-rétegében található litoklasztok fotostatisztikai vizsgálatával célom, hogy becslést adjak a kitörést megelőzően a kaldera belsejében elhelyezkedő sziget (FRIEDRICH et al. 1988, DRUITT and FRANCAVIGLIA 1990, SIGURDSSON et al. 1990), Pre-Kameni nagyságára vonatkozóan. Dolgozatom második szakaszában pedig napjaink szigetének és a környező tengeraljzat domborzatának fő jellemzőit és trendjeit mutatom be, a térinformatika eszköztárán belül a domborzatmodellezés alkalmazásával.